De Donau (in het Engels the Danube) is een van de grootste rivieren van Europa en stroomt door 9 Europese landen, te weten Bulgarije, Duitsland, Hongarije, Kroatie, Oekraine, Oostenrijk, Roemenie, Servie en Slowakije.

Grote steden aan de Donau

De belangrijkste steden aan de Donau zijn de vier hoofdsteden Wenen Wenen (Oostenrijk), Bratislava (Slowakije), Boedapest (Hongarije) en Belgrado (Servië). Andere grote Donausteden zijn Ulm, Regensburg, Passau, Linz, Novi Sad, Roese, Braila en Galati.

De rivier de Donau heeft een totale lengte van 2860 kilometer, met een stroomgebied van ca. 817.000 km². De rivier heeft haar ontstaan in Duitsland en mondt uiteindelijk uit in de Zwarte Zee, bij Roemenië en Bulgarije. De Donau heeft zeer veel zijrivieren waaronder de Inn, de Tisza, de Proet, de Sava, de Iller, de Lech, de Isar, de Morava, de Raab (Rába), de Váh, de Drau (Drava), de Olt, de Siret.

 © Österreich Werbung/Hinterndorfer Ch.
Klik om te vergroten

De Donau ontstaat in Duitsland bij Donaueschingen door de samenvloeiing van twee uit het Zwarte Woud komende riviertjes, de Brigach en de Breg. Te Donaueschingen zelf is er ook nog een "Donaubron", zodat er 3 Donaubronnen zijn. De bron van de Breg bij Furtwangen geldt ondertussen als officiële omdat zij het verst verwijderd is van de monding. Tussen Immendingen en Tuttlingen verliest de rivier in de Donauversickerung zoveel water in de karstgebieden dat ze gemiddeld 77 dagen per jaar droogvalt. Dit water vloeit ondergronds over een afstand van 11 kilometer om terug aan de oppervlakte te komen als Aachquelle. Deze vloeit af naar het Bodenmeer, zodat het water van de Donau zowel in de Zwarte Zee als in de Noordzee terechtkomt.

Bij Passau (monding van de Inn) verlaat de rivier Duitsland, nadat ze eerst korte tijd de grens met Oostenrijk vormt. Op haar route van west naar oost passeert ze Linz en vervolgens de Wachau met het beroemde klooster van Melk en de stad Wenen. Wenen ligt overigens aan een zijtak van de eigenlijke Donau en dus niet aan de hoofdrivier.

Op de plaats waar de Morava in de Donau uitmondt komt de Donau op Slowaaks grondgebied. Op de linkeroever ligt de Slowaakse hoofdstad Bratislava, met moderne uitbreidingen aan de overkant. Niet veel verderop wordt de rechteroever Hongaars grondgebied. Sinds de rivier in 1920 de Hongaars-Slowaakse grens werd, liggen plaatsen als Komárom (Komárno) in twee landen.

Voorbij de Hongaarse stad Esztergom maakt de Donau een scherpe bocht naar rechts, de Donauknie. Hier begint het Hongaarse traject, dat van noord naar zuid loopt. De Donau doorsnijdt de Hongaarse hoofdstad Boedapest en ook de rest van Hongarije en is inmiddels zo breed dat er zuidelijk van Boedapest in dat land nog maar twee bruggen zijn.

 © Österreich Werbung/Kracher
Klik om te vergroten

Voorbij Mohács verlaat de Donau Hongarije en wordt ze de grensrivier tussen Kroatie en Servië. Vanuit Kroatië voegt de Drava zich bij de Donau. Als de rivier zich inmiddels geheel op voormailg Joegoslavisch grondgebied bevindt volgen twee zeer grote zijrivieren: de Tisza (voorbij de stad Novi Sad, waar in 1999 tijdens NAVO-bombardementen alle bruggen verloren gingen) en de Sava. Bij de samenvloeiing met de Sava ligt Belgrado, de hoofdstad van Servië.

Inmiddels loopt de Donau weer in oostelijke richting. De rivier gaat als Roemeens-Servische grens fungeren en breekt bij de smalle IJzeren Poort tussen de Karpaten en de Balkan door. De Roemeens-Servische grens wordt vervolgens over een grote afstand de Roemeens-Bulgaarse grens. Op dit traject ligt de Bulgaarse stad Roese. Dan volgt een bocht naar het noorden en loopt de rivier enige tijd over Roemeens territorium. Hier liggen de binnenhavens van Braila en Galati. Nadat achtereenvolgens de Siret en de Proet zich bij de Donau hebben gevoegd wordt de rivier de grens tussen Roemenië en Oekraïne en waaiert ze vervolgens uit in een omvangrijke delta, waarvan de noordelijkste arm als grensrivier blijft fungeren. De Donaudelta is een zeer waardevol natuurgebied.

De Donau is voor de binnenscheepvaart bevaarbaar vanaf Kelheim even voor Regensburg in Duitsland. De opening van het Rijn-Main-Donaukanaal in 1992 betekende een nieuwe stimulans voor de scheepvaart op de Donau. Vanaf dan is immers een directe verbinding tussen de grote havens en industriegebieden in Noord-West Europa (Rotterdam, Antwerpen, Duisburg en Zuid-Oost Europa en de Zwarte Zee beschikbaar. Daarnaast zijn er op een aantal toeristisch interessante trajecten van de Donau ook passagiersdiensten en cruisevaarten (Passau-Wenen-Boedapest).

De Donau is van oorsprong zeer visrijk en herbergt onder andere karpers, zalmen, steuren en meervallen.

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen