Geschiedenis Salzburg

Net zoals de rest van Oostenrijk viel het huidige Salzburgerland en dus ook de stad Salzburg al in de smaak bij de Illyriërs, de Kelten en de Romeinen. De Romeinen namen de plaatselijke zoutwinning over van de Kelten en stichtten Juvavum, dat later Salzburg (de streek van het zout) zou worden. Onder keizer Claudius was het een belangrijke stad van waaruit alle oostwest- en noord-zuidverbindingen - via de Grossglockner naar Venetie en Rome gecontroleerd werden. Na de inval van de barbaren ging het snel bergafwaarts met de streek en de stad; zowel de Beiers als de Franken vielen voor de aantrekkingskracht van de oevers van de Salzach. Het is overigens een Frankische monnik, Rupert, die in de 7de eeuw begon met de evangelisering van de regio. Met hun bekende voorkeur voor mooie plekjes stichtten de monniken aan de voet van de Mönchsberg de Sint-Pietersabdij. In 774 had Salzburg door zijn bekeringsijver een solide reputatie opgebouwd en werd het verantwoordelijk voor de kerstening van een groot deel van de Alpen en het Donaubekken. De monnik Vergilius droeg daar met de gebruikelijke efficiëntie van de Ierse monniken flink zijn steentje toe bij.

In het jaar 1000 strekten de grenzen van Salzburgerland zich uit tot Hongarije. Het was het belangrijkste machtsblok in het zuiden van het Heilig Roomse Rijk. Door de zoutwinning in Hallein en de goudwinning in het Tauerngebergte kende het een ongeëvenaarde voorspoed. Het beschermde die voorspoed niet alleen (met de bouw van het fort van Hohensalzburg in de 11de eeuw), het pakte er ook stevig mee uit (met de bouw van een Romaanse kathedraal in de 12de eeuw). In 1278 verleende keizer Rudolf I de titel van prins aan de bisschoppen van Salzburg. De macht van de prins-aartsbisschoppen was uiteindelijk zo groot dat ze heel wat tegenstand begonnen te ondervinden, eerst van de burgerij, die zelf belust was op macht, en daarna van de zwaar uitgebuite boerenbevolking. Maar die tegenstand werd telkens getemd en op het toppunt van hun macht beslisten de prinsen om de Romaanse kathedraal af te breken en een nog grootser bouwwerk in de plaats te zetten, en om de stad in snel tempo te verbouwen in barokstijl.

Klik om te vergroten

In 1756 werd in Salzburg Amadeus Mozart geboren. In deze tijd slaagde de Oostenrijkse prinsen erin om de vrede te bewaren en buitenlandse invasies te voorkomen. Uiteindelijk was het Napoleon die, zoals op zoveel plaatsen in Europa, een einde maakte aan die stabiele toestand. Door de Franse bezetting werd het prinsbisdom zodanig verzwakt dat het na het congres van Wenen Wenen in 1816 weer aansloot bij Oostenrijk. Tot diep in de 19de eeuw zonk Salzburg weg in de anonimiteit en liet het niets meer van zichzelf horen. Zoveel te beter voor de toeristen, die vandaag de dag een stad ontdekken die ontsnapt is aan de architecturale ravage van de industriële revolutie en de onzekere toestanden die dat met zich meebrachten, Ten slotte wijzen we er ook op dat in Salzburg ook de dichter Georg Trakl en de beroemde dirigent Herbert von Karajan geboren werden. Van de Mönchsberg of de burcht Hohensalzburg ziet u de stad in al haar pracht liggen: een woud van barokke klokkentorens en sierlijke koepels die opgaan in een schitterende natuurlijke omgeving. De stad en haar omgeving is uniek en betoverend, en het zal niemand verbazen dat zoveel romantische zielen uit de hele wereld hun hart aan Salzburg verloren, of dat er een van de grootste muzikale genieën aller tijden opgroeide. De straatjes en pleinen verkent u uiteraard het beste te voet of met de fiets, zodat u beetje bij beetje betoverd raakt door de stad. En wees gerust, indien het u overkomt, dan is het geen teken van ouderwetse sentimentaliteit. Ook de schrijvers Stefan Zweig en Hugo von Hofmannsthal zijn ooit bezweken.

Lees ook

  1. Er zijn nog geen reacties bij deze post

Laat een nieuwe reactie achter

Zoeken

Socialize

Mis niets!

Meld je aan en mis niets van onze exclusieve aanbiedingen en tips.

Advertentie

Vakantiehuizen

Vakantiehuizen